Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Comença la campanya d'esporga de l'arbrat viari

Imprimir correu electrònic

esporga2023Avui dilluns, 9 de gener, han començat al tram superior del passeig de la Riera els treballs d'esporga de l'arbrat viari de Teià, a càrrec de l'empresa local de jardineria Tot Verd.

La campanya de poda s'allargarà fins a mitjan febrer i consistirà en la revisió de cadascun dels 1.300 arbres que hi ha a l'espai públic, tot i que només s'intervindrà en aquests supòsits:

- Segons la ubicació de l'exemplar, amb la finalitat d'evitar i corregir conflictes i interferències amb les edificacions, el trànsit o la senyalització de l'entorn.

- Per risc de fractura, amb l'objectiu de garantir la seguretat de persones i béns.

- Per regular l'estructura arbòria de forma anticipada, de cara a evitar problemes o interferències més endavant.

Els treballs segueixen els criteris i les directrius fixades en el Pla de Poda redactat pel biòleg i assessor en arboricultura Josep Selga i aprovat per la Junta de Govern Local el 2020. Es tracta d'un protocol basat en l’anticipació, la “lectura” de l’arbre, la seva “resposta”, l’eficiència i el respecte, de manera que l’esporga es farà només quan sigui necessària i s’aplicaran quatre tipus de poda, segons cada cas:

Poda de formació, en exemplars joves, quan s’acaba el període d’implantació i s’inicia el creixement de la part aèria.

Poda de manteniment sobre exemplars adults o madurs per corregir errors que es produeixin en l’estructura de l’arbre i evitar conflictes amb l’entorn. 

Poda de reformació, en el cas d’arbres que han estat podats de forma reiterada i que ara presenten una estructura alterada amb més o menys risc de fractura. 

La poda periòdica o de regulació és aquella que es duu a terme, per exemple, per eliminar el fruit abans no caigui, com passa amb les moreres o les tipuanes.

Antigament, la poda periòdica més estesa era la poda de brocada, però en l’actualitat ja no es realitza i ha estat substituïda o bé per la poda d’aclarida o bé per la poda de “caps de gat” amb l'objectiu de reduir la densitat i el pes de la capçada, així com de potenciar el desenvolupament de les brotades internes mitjançant la penetració de la llum i l’aire.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat