Imprimir aquesta pàgina

Campanya de control i sensibilització de ciclistes i vehicles de mobilitat personal

17 Gener 2023 ~

12 normes vmpLa Policia Local de Teià participa en la primera campanya coordinada de 2023 amb el Servei Català de Trànsit. Del 16 al 22 de gener es duran a terme actuacions de control i sensibilització de ciclistes i vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics. Tots dos són considerats col·lectius vulnerables.

En el marc d’aquesta iniciativa, a mitjan desembre l’educador viari de la Policia Local va realitzar diverses sessions de formació als cursos de 1r d’ESO de l’Institut de Turó d’en Baldiri durant les quals es van treballar conjuntament amb els joves diverses competències en matèria de seguretat com la percepció del risc, la influenciabilitat i la consciència d’un mateix.

Dilema a l'aula

Aquestes qüestions es van acompanyar de la projecció d’un vídeo titulat La cangur per aprendre a identificar les situacions i calibrar les conductes de risc, avaluar l’exposició al perill i reflexionar sobre la importància dels elements de seguretat passiva, com l’ús del casc o el cinturó. 

Els vídeos amb dilemes de mobilitat segura per a nois i noies de 12 a 14 anys plantegen la història d’un personatge que ha de prendre una decisió i el grup d'alumnes ha de debatre com creuen que actuarà. El dilema és un mètode especialment adequat per treballar les actituds, ja que incentiva la reflexió i la discussió lliure sobre un tema. Ajuda a esbrinar perquè les persones actuen d'una determinada manera i facilita la comunicació i comprensió d’opinions diferents. 

Objectius

La campanya del Servei Català de Trànsit i la Policia Local abasta diversos aspectes. Pel que fa a les bicicletes, es vol incidir en les distraccions i la conducció de risc, alhora que es vol protegir als ciclistes d’altres usuaris de la via que no respecten les distàncies mínimes de seguretat (posterior de 3 metres i lateral d’1,5 metres), que no indiquen l’inici de la maniobra d’avançament amb l’intermitent o que en dificulten la mobilitat.

Pel que fa a l’ús de VMP, es posarà especial atenció a la circulació per voreres i zones de vianants; al número de persones transportades; a l’existència de llum i roba o elements reflectants en situacions de poca visibilitat o conducció nocturna; a l’ús d’auriculars connectats a receptors o reproductors de so, així com a l’ús de dispositius de telefonia mòbil durant la conducció. La circulació de dues persones en un mateix VMP està sancionada amb 80 euros, mentre que la resta d’omissions comporten multes de 200 euros.

Ús del casc

El Reglament General de Circulació no estableix l’obligació de portar casc en els VMP, de manera que l’Ajuntament de Teià regularà l’ús d’aquest element de protecció mitjançant la corresponent ordenança municipal.