Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Setmana cultural 2024
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Teià defensa els Jutjats de Pau

Imprimir correu electrònic

ple maigEl ple municipal del passat 19 de maig va aprovar una moció presentada per JxCat en defensa dels Jutjats de Pau. La proposta va rebre el suport dels grups municipals d’ERC-Compromís amb Teià i de Cs.

Els Jutjats de Pau són òrgans unipersonals presents als municipis on no existeix Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Estan liderats per un jutge o jutgessa de pau, que és una persona sense carrera judicial escollida pel plenari de l’ajuntament a partir dels candidats que s’hi presenten. Per a la seva elecció, els membres de la corporació tenen en compte la seva trajectòria personal, el seu tarannà i el coneixement del municipi. Aquestes atributs n’evidencien l’arrelament i la capacitat de mediació local que té atribuïda, alhora que les tasques que desenvolupa suposen un alleugeriment de la càrrega als tribunals de justícia, oferint judicatura de proximitat i estalviant molts recursos als mateixos tribunals. 

La moció fixa la posició de l’Ajuntament en contra del projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia que s’està tramitant en el Congrés dels Diputats i que preveu l’eliminació dels Jutjats de Pau. En conseqüència, els 898 municipis catalans que compten amb jutjat de pau veurien eliminada aquesta institució i els serveis que presta a la ciutadania.

Aquesta iniciativa legislativa preveu substituir la figura dels jutges i jutgesses de pau per unes oficines municipals de justícia, que –segons els seus detractors– no tindrien la mateixa proximitat perquè durien les seves actuacions en oficines judicials que molts municipis no tenen.

Debat polític

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va defensar la permanència dels Jutjats de Pau “per la important tasca activa de mediació que exerceixen” en els conflictes veïnals. Ribas va recordar que la figura del jutjat de pau, creada l’any 1855 per Reial Decret, “és una institució arrelada reconeguda per l’Estatut d’Autonomia i que neix com un servei de millora de les relacions veïnals”. Segons la moció, “l’eliminació dels Jutjats de Pau suposaria un encariment de la justícia i l’allunyaria de l’actual proximitat amb la ciutadania, a més d’incrementar el col·lapse actual dels jutjats”.

Per a Ribas, els Jutjats de Pau fan una feina “eficaç i eficient” i va denunciar que la seva supressió suposa un “buidatge de les competències de l’estatut” i, per tant, una “laminació de l’autogovern” i una “atac que allunya el ciutadà de la justícia i la justícia de la democràcia, ja que la farà més cara i originarà més litigis”.
El grup municipal d’ERC-Compromís amb Teià va donar suport al text amb l’argument que “si els Jutjats de Pau funcionen, hem de defensar-los”. La seva portaveu, Èrica Busto, va advertir que “no creiem en promeses de més recursos [per part dels impulsors de la reforma legislativa] que potser no es compliran”.

Cs també s’hi va afegir. El seu representant, David Basi, va observar que “el projecte de llei afecta totes les autonomies. Per això no es lamina l’autonomia”, però va votar a “a favor dels jutges de pau”, ja que “en aquest cas és més important el fons que la forma”.

La regidora de GT, Núria Andinyac, es va mostrar “a favor com a concepte”, però s’hi va abstenir perquè la moció havia estat presentada per via d’urgència i el seu grup no havia tingut temps a preparar-la.

Per la seva part, el PSC hi va votar en contra. El seu representant, Joaquim Roca, va citar el Butlletí de les Corts del 22 d’abril per explicar que “desapareixeran els jutges, però s’incrementaran els recursos i es crearà l’Oficina de Justícia del Municipi, respectant el personal i ampliant-lo en cas de necessitat”. Per a Roca, es tracta també d’una “aposta per les noves tecnologies”.

Agenda

web panera.jpg
Dimarts, 02 abril - 29 abril
Biblioteca de can Llaurador
MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ.jpg
Divendres, 19 abril
18:00
Biblioteca de can Llaurador
esp_ring02.jpg
Divendres, 19 abril
20:00
en jan i l aventrua dels colors.jpg
Dissabte, 20 abril
12:00
cartellA3-setmana cultural-5abr24_page-0001.jpg
Diumenge, 21 abril
11:30
03.-2x4-21mar24.jpg
Diumenge, 21 abril
12:30
CMC La Unió
revetlla24.jpg_1218456173.jpg
Dilluns, 22 abril - 22 abril
17:00 - 20:00
Biblioteca de can Llaurador
scrabble gegant.png
Dilluns, 22 abril
17:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai
CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat